Українська кухня

                                                          Українська кухня

Українська кухня в рейтинг найздоровіших кухонь світу не потрапила, але не розповісти про неї, про її національні особливості, просто неможливо. Вона формувалася століттями і має тісний зв'язок із способом життя, культурою та традиціями українського народу. По праву ця кухня вважається найбагатшою серед кухонь слов'янських народів, так як відома широким розмаїттям страв.


Як готують по-українськи

Характерною особливістю національної української кухні є комбінований спосіб термічної обробки м'яса, овочів з використанням соняшникової олії або без неї. Після цього так званого «українського смаження» відбувається варіння, тушкування, запікання в духовці. Визначальним фактором для кожної традиційної кухні є місце, де вона готується. Таким традиційним місцем в Україні була піч закритого типу. Сьогодні її замінює духова піч, вбудована в газову плиту. Тому в українській традиції збереглася техніка тушкування, запікання, варіння. Після риболовлі навіть козаки намагалися приготувати з риби юшку (бульйон), в той час як німці зайнялися б смаженням риби.

Традиції української кухні

Українська кухня: особливостіДеякі кулінарні прийоми українці історично запозичили у ближніх сусідів, частково змінюючи рецепти, адаптуючи їх під свій смак. Популярна в українців квашена капуста і ковбаса має польське походження. Метод смаження продуктів в олії має тюркські корені. Цей спосіб був перетворений в пасірування овочів для приготування традиційного борщу і других страв. Ідея приготування голубців та вареників була запозичена у турків. Рецепти пирогів, ватрушок, м'яса в паніровці, вважається, були привезені з Австро-угорщини. Від угорців прийшло і використання паприки. Вплив німців відчувається у страві «січеники» (котлети з рубленого м'яса, овочів, яєць, грибів та інших інгредієнтів). Таким чином, кухня українців має багату історію, засновану на впливі кухонь сусідніх народів: росіян, поляків, турків та інших. Проте, сучасна українська кухня не схожа ні на одну з перерахованих вище. Вона відрізняється від усіх і відома в світі своєю колоритною самобутністю.

М'ясо та овочі

В Україні найбільш поширене м'ясо свинини, ніж яловичини, яка характерна для російської кухні або баранина для татарської. В Україні робочими тваринами здавна були воли. Їх м'ясо менш м'яке і смачне в порівнянні з м'ясом свиней. Крім того, яловичина вважалася менш «чистим» м'ясом, ніж свинина. Особливо смачна домашня українська ковбаса. Зберігають її давнім способом: в керамічних ємностях, заповнених розтопленим смальцем.

Улюблена картопля

Головними сільськогосподарськими культурами в Україні є: картопля, цукровий буряк, цибуля, капуста. Ці овочі є основними інгредієнти салатів і супів. Картопля отримала широке поширення в XVIII столітті. Цей овоч хоч і не став «другим хлібом», яким є в Білорусії, картопля завоювала загальну народну любов українців. Використовують її в приготуванні перших, других страв і як гарнір до м'ясних, рибних страв. Крім того, з картоплі стали виробляти крохмаль, необхідний для приготування киселю і різних солодких страв.

Масло і приправи

Крім овочів і м'яса в Україні їдять всілякі фрукти, ягоди та молочні продукти. Основним джерелом ненасичених жирів є соняшникова олія. Українці особливо люблять заправляти нею салати. З гострих приправ в ходу гірчиця, хрін, часник, цибуля, червоний і чорний перець.

Коментарі

Популярні публікації