Китайська кухня

                                    Китайська кухня

Протягом багатьох сторіч складалося і розвивалося китайське кулінарне мистецтво. Воно нерозривно пов'язане з китайською філософією, з вірою в гармонію, в існування природної рівноваги між силами природи і взаємозв'язок всіх оточуючих нас предметів .
Китайська кухня привертає до себе увагу не зовсім звичайними способами приготування їжі, великою кількістю спецій, красивим оформленням страв і незвичайним поєднанням інгредієнтів. В жодній іншій країні мистецтво кулінарії не доведено до такої досконалості як в Китаї.

Традіційну китайську кухню історично прийнято ділити на вісім регіональних різновидів. Основним критерієм поділу є провінції Китаю, в яких та чи інша кулінарна школа зародилася і поширена, а саме: Аньхой, Фуцзянь, Гуандун, Хунань, Цзянсу, Шаньдун, Сичуань, Чжецзян.
Регіональні різновиди китайської кухні настільки своєрідні, що не треба бути особливим знавцем, щоб їх розрізняти. Наприклад, в південних провінціях основною відмінністю є використання гострих приправ. Особливою злістю в цьому плані відрізняється сичуанська кухня, в якій активно застосовують самі пекучі приправи і найгостріші прянощі. Головні з них - чилі, часник, а також місцевий сичуаньський перець. Навіть китайці, що живуть поза провінцією Сичуань, вважають її трохи екзотичною. Гостротою славиться і кухня провінції Хунань.
 Популярними стравами цієї провінції є хрустка качка, яловичина в апельсиновому соусі або пряні жаб'ячі лапки. Для провінції Чжецзян характерне широке використання морепродуктів, а от використання спецій в стравах з морепродуктів тут не дуже поширено. Також і в провінції Фуцзянь місцеві страви лише злегка приправлені спеціями, при цьому перевага віддається кисло-солодким смакам. Однією з головних особливостей шаньдунської кухні є тенденція їсти хліб замість рису і використовувати цибулю в якості приправи. Для кухні китайській провінції Цзянсу характерні легкі і свіжі аромати, ніжна текстура та особлива увага до супів. Найпопулярнішими методиками приготування їжі тут є томління, тушкування, швидке обсмажування і маринування. На сході Китаю в провінції Аньхой страви характеризується широким використанням свіжих трав, грибів, ягід, чайного листа, пагонів бамбука і диких рослин. Кулінарну школу провінції Гуандун також прийнято називати кантонською. Основними приправами тут є цукор і пряні солі. В провінції Гуандун також поширене використання арахісового масла, рисового вина, анісу, кори касії, імбиру, устричного і рибного соусів, приправи карі. Тут використовують велику кількість фруктів. Вони входять до складу самих різних страв: курячих крилець в мандариновому соусі, качки з виноградним желе, свинини з чорносливом, приготованих на пару.
У сучасному Китаї особливою популярністю користується свинина. Дуже популярні страви з риби: китайського окуня, камбали, а також з морепродуктів, таких як креветки, краби, кальмари, восьминоги, каракатиці, устриці та ін. Улюблена страва багатьох китайців - ціла смажена  на рослинній олії качка, іноді злегка підкопчена, але обов'язково попередньо вимочена в гострому соєвому соусі. Популярні також зернобобові продукти - основне джерело білка в їжі китайців, що замінює м'ясо. Широке застосування в китайській національної кухні знайшли яйця, які використовуються для приготування багатьох холодних і гарячих закусок
Найпоширеніший напій у Китаї - зелений чай. Чаювання в Китаї - це не тільки приємне проведення часу і утамування спраги, а й давня і дуже важлива традиція.
Десерту як категорії немає. Часто на стіл відразу ставляться фрукти, які можна споживати за бажанням.
Китайська кухня - це справжній калейдоскоп смаків і ароматів!

Коментарі

Популярні публікації